Wil je je interieur een frisse, nieuwe uitstraling geven maar zie je op tegen een grote verbouwing? Kozijnfolie kan dan dé oplossing zijn. Het aanbrengen van folie op je kozijnen is een snelle en betaalbare manier om je ruimtes een totaal andere look te geven, zonder dat je hoeft te breken of verbouwen. Maar hoe makkelijk is kozijnfolie nu eigenlijk aan te brengen? En kun je het ook weer verwijderen als je erop uitgekeken bent? In deze blogpost geven we antwoord op al je vragen over kozijnfolie.

Wat is kozijnfolie precies?

Kozijnfolie is een speciaal type folie dat speciaal is ontwikkeld voor het bekleden van kozijnen, deuren en andere interieurelementen. Het is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren en designs, van houtlook tot effen kleuren en van matte tot glanzende afwerking. Kozijnfolie is gemaakt van vinyl en is zelfklevend. Wat betekent dat je het heel eenvoudig zelf kunt aanbrengen zonder professionele hulp.

Het grote voordeel van kozijnfolie is dat je er razendsnel een compleet nieuwe uitstraling mee kunt creëren in elke ruimte. Of je nu uitgekeken bent op je witte kozijnen, een andere kleur wilt of juist een natuurlijke houtlook wilt zonder de kosten en moeite van het plaatsen van houten kozijnen: met folie realiseer je het in een handomdraai.

Hoe breng je kozijnfolie aan?

Het aanbrengen van kozijnfolie is een vrij eenvoudig klusje dat de meeste mensen prima zelf kunnen doen. Dit is wat je nodig hebt:

Begin met het goed schoonmaken en ontvetten van de ondergrond. Maak daarna een mal door het folie op maat te snijden, iets groter dan het kozijn zelf. Plak het folie vervolgens zorgvuldig op het kozijn, werk daarbij van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Gebruik de aandrukroller om luchtbelletjes en vouwen te verwijderen. Verwarm het folie eventueel licht met de föhn om het makkelijker te kunnen vormen.

Snijd tenslotte de randen netjes bij met een scherp mes en druk alles nog eens goed aan. Klaar! Met wat oefening kun je zo in een paar uur tijd je kozijnen een complete metamorfose geven.

Is kozijnfolie ook weer te verwijderen?

Ja, een ander groot voordeel van kozijnfolie is dat het ook weer makkelijk te verwijderen is als je erop uitgekeken bent of als je gaat verhuizen. In tegenstelling tot verf of een andere permanente afwerking, kun je folie er in principe altijd weer aftrekken zonder schade aan de ondergrond.

Het verwijderen van kozijnfolie gaat het makkelijkst met een föhn. Door de folie te verwarmen wordt de lijmlaag zacht en kun je het er makkelijk aftrekken. Begin bij een hoek en trek het folie er in een zo groot mogelijk stuk vanaf. Gebruik eventueel een föhn om hardnekkige stukjes te verwijderen. Restjes lijm kun je verwijderen met wat wasbenzine.

Wat zijn de beste merken kozijnfolie?

Er zijn verschillende merken die kozijnfolie van goede kwaliteit maken. Een paar van de bekendste en meest verkochte merken in Nederland zijn:

Deze merken leveren folie in allerlei verschillende kleuren en designs, voor zowel binnen- als buitengebruik. Let er bij het kopen van folie op dat je de juiste kwaliteit kiest voor jouw toepassing. Voor kozijnen binnen is folie met een permanente lijmlaag het meest geschikt.